Az Aloe ferox egy gyógynövény. A szélesebb körben ismert Aloe verahoz hasonló növény, vadon nő Dél-Afrikában, széles spektrumú tápanyag, hatóanyag tartalommal rendelkezik.

Napjainkig az Aloe feroxnak több mint 130 biológiailag aktív összetevőjét azonosították. A levelei olyan anyagokat tartalmaznak, mint aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, poliszacharidok, glikoproteinek, antrakinonok, enzimek, lignin, klorofil, szaponinok, szterolok és más növényi vegyületek, melyeknek számos pozitív élettani hatása van.

Az Aloe ferox tápanyag összetétele és azok élettani hatásai:

Poliszacharidok

Az Aloe ferox leve túlnyomó részben összetett poliszacharidokból áll, így az étkezési rostok gazdag és tiszta forrását nyújtja. A megfelelő mennyiségű élelmi rost fogyasztása fontos megelőző módja számos metabolikus, emésztési problémának, gyomor- és bélbetegségnek, amelyek a nyugati étkezési szokások következményei. Ezen poliszacharidok (hosszú láncú cukrok) megnyugtatják az emésztőrendszer nyálkahártyáját, melyek jótékony hatásúak gyomorégésre, rossz emésztésre, gyomorfájásra és több bélproblémára.

Poliszacharidok az Aloe ferox-ban: Arabinogalaktánok, rhamnogalacturonan, glikozaminoglikánok (acemannan és glukomannan) és hemicellulózok, melyeket a szervezet arra használ föl, hogy támogassa az immunfolyamatokat, a vércukor-anyagcserét és szívműködést. A poliszacharidok az emésztő rendszerben, mint pre-biotikumok is működnek támogatva az egészséges bél ökológiát.

Természetes egyszerű cukrok

Ramnóz, arabinóz, xilóz, fukóz, mannóz, galaktóz, glükóz úgy ismertek, melyeknek jelentős szerepük van az immunválaszban, gyulladásos folyamatokban és sebgyógyulásban. Citokinek termelődéséhez is szükségesek, melyek a sejtkommunikációban játszanak fontos szerepet.

Glikoproteinek

Glikoproteinek változatos és fontos szerepet játszanak az emberi fiziológiában. Az elmúlt évtizedben a tudósok és orvosok világszerte tanulmányozták a glikotápanyagok (glyconutrients) figyelemre méltó előnyeit az emberi egészségre, különösen az immunrendszerre vonatkozóan. Sok kulcsfontosságú molekula vesz részt az immunválaszban, például immunglobulinok melyek glikoproteinek. A glikoproteineknek szerkezeti funkciói vannak és alkotóelemei az egészséges sejtfalaknak valamint a kötőszövetnek, például kollagénnek. A glikoproteinek az emésztőrendszer nyálkahártya váladékában szintén megtalálhatóak és bőséggel vannak a vérplazmában is. A glikoproteinek fontos szerepet játszanak a hormon funkcióban. A hormonok tevékenysége függ egy protein receptor molekulához való kezdeti kötődésüktől. Ez a molekula egy glikoprotein. A glikoproteinek megjelennek szinte minden vizsgált biológiai folyamatban.

Vitaminok, ásványi anyagok

Emellett az Aloe ferox természetes C, E, B1, B2, B3, B6, B12-vitamint, folsavat, kolint, valamint ásványi anyagokat és nyomelemek széles skáláját tartalmazza. Ásványi anyagok és nyomelemek az Aloe feroxban: kalcium, magnézium, foszfor, kálium, kén, bór, króm, kobalt, réz, vas, mangán, nikkel, szelén, stroncium, ón, vanádium és cink. Az Aloe ferox kalcium és aminosav tartalma kivételesen magas – duplája az Aloe vera tartalmának.

Enzimek

Az aloe feroxnak magas az enzimtartalma, melyek segítik a tápanyagok emésztését, felszívódását. Az enzimek ezen kívül fontos szerepet töltenek be a test biokémiai reakcióiban.

Aminosavak

A növény igen gazdag aminosavakban, 7 féle esszenciális és 20 féle nem esszenciális aminosavat tartalmaz. Mindkét összetevő értéke messze meghaladja az Aloe vera és más aloe fajok értékeit. Az aminosavak testünk építő alapanyagai, melyek a növekedéshez és javításhoz szükségesek. Az amino savak szükségesek a hormonok, enzimek, antitestek és neurotranszmitterek előállításához is.

Zsírsavak, Szterinek

Aloe ferox elég meggyőző összetételben tartalmaz zsírsavakat is. Négy fontos növényi szterint tartalmaz: HCL-koleszterin (amely csökkenti a vérzsírokat, koleszterin szintet), kampeszterint, lupeolt és B-szitoszterolt. Ezek olyan növényi zsírsavak, melyek fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A fenti zsirsavak (különösképpen a B-szitoszterin) hatásos segítség az allergia és savas emésztési problémák tüneteinek csökkentésében. Egyéb zsírsavak közé tartozik még a linolsav, linolénsav, mirisztinsav, kaprilsav, olajsav, palmitinsav, és a sztearinsav.

Antrakinonok

Amelyek közül néhánynak antibiotikus (barbaloin, isobarbaloin, aloetic sav), nyugtató, fájdalomcsillapító (fahéjsavészter, éter olaj, isobarbaloin, szalicilsav), gombaölő (fahéjsav, chrysophanic sav), vagy anti-karcinogén (bio és isoflavinoid) hatása van.

A felülírott kijelentéseket szakirodalmakból vettük, melyek tényszerűségét nem áll módunkban megerősíteni. A Magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy forgalmazóként megállapítsuk az Aloe ferox gyógyhatását, még akkor sem, ha ezt szakirodalmak igazolják. Az aloe ferox-al kapcsolatos szakirodalmakat és kutatási eredményeket itt tekintheti meg .
Az Aloe ferox fogyasztása nem helyettesíti a változatos étrendet és az egészséges életmódot. Az Aloe ferox termékeink gyógyszernek nem minősülő készítmények.