delafrika.jpg

Aloe ferox Dél-Afrika hatalmas területein vadon növő növény. A termesztett növényektől eltérően - amelyeket növényvédő szerekkel és műtrágyával kezelnek - természetes élőhelyén terem, alkalmazkodva a helyi klímához és időjárási körülményekhez. Egészséges, erőteljes növények, amelyeknek sikerült megőrizniük a genetikai biodiverzitásukat és képesek folyamatosan fejlődni a talajban lévő gazdag tápanyagok hasznosításával.

A leveleket mezőgazdasági dolgozók és családjaik kizárólag kézzel szedik. Csak a növény alsó részén található leveleket vágják le, évente egyszer, annak érdekében, hogy a növény tovább tudjon növekedni, fejlődni. Minden évben a téli hónapokban, amikor a növény virágzik, a kifejlődő magok a gazda növény közelében esnek a földre, és ott kezdenek fejlődni. Néhány hónapon belül, a fiatal növények már láthatók az idősebb növény mellett. Körülbelül négy év múlva, ezek az új növények is érett levelekkel rendelkeznek majd, melyek már alkalmasak a betakarításra.

Az Aloe ferox magasabb és robosztusabb növény, mint az Aloe vera. Általában 2 - 3 méter magasra nő, de az idősebb példányok akár 5 méter magasak is lehetnek. Az Aloe vera levelei nagyon puhák és sérülékenyek, míg az Aloe ferox levelei meglehetősen kemények, sok-sok tüskével, nem sérülnek könnyen, ezáltal a belső hús nagyon jól védett az időjárás hatásaitól, állatoktól, különféle rovaroktól.

Az Aloe vera és az Aloe ferox kémiai összetevőire végzett összehasonlítás eredményei az irodalomban elérhetőek (Femenia 1999, Mabusela 1990).

Hasonlóképpen, tudományos tesztekkel is vizsgálták egymás mellett növő Aloe ferox és Aloe vera teljes levelei közötti különbségeket, a Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kertben, Fokvárosban, Dél-Afrikában (1987 január).

• Az Aloe vera levelének sokkal lágyabb és átlátszóbb a belső tartalma
• Az Aloe ferox-ból kivont lé szárazanyag tartalma, sűrűsége mindig magasabb volt, mint az Aloe verából kivonté
• Az Aloe ferox aminosav tartalma közel kétszerese az Aloe veráénak
• Az Aloe ferox magasabb koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat az Aloe verához képest (pl. kalcium tartalma több mint duplája)
• Az Aloe ferox több poliszacharidot tartalmaz, mint az Aloe vera